Artykuł sponsorowany

Wędzonka, czyli produkt, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole

Wędzonka, czyli produkt, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole

Święta wielkanocne słyną wśród Polaków z przywiązania do tradycji. Jednym ze sztandarowych pokarmów, jakie pojawiają się podczas świątecznego śniadania, jest wędzonka (znajdująca się wcześniej w święconce). Wędzonka to też inna nazwa niektórych szynek, których również nie brakuje podczas Wielkanocy. Powstają one dzięki wędzeniu, czyli jednej z najstarszych form utrwalania żywności. Dlaczego tak ważna jest obecność wędzonki na świątecznym, wielkanocnym stole?

Jak powstają wędzonki?

Wędzonki powstają na zasadzie procesu wędzenia, czyli poddawaniu mięsa (a nawet serów i owoców) działaniu temperatury i związków chemicznych, zawartych w dymie. Do wędzenia powinno się używać tylko węgla pochodzącego z drzew liściastych (najlepsze to grusza, śliwa, wiśnia, olcha, buk i czereśnia). Gwarantuje to wyjątkowy smak i aromat wędzonek, które później pojawiają się np. na wielkanocnym stole. Warto nadmienić, że wędzenie ma działanie konserwujące. Dzięki temu procesowi wędliny, kiełbasy i inne mięsa mogą dłużej postać na półkach sklepowych czy w naszych domach. Jak to możliwe? Podczas wędzenia dym przenika do wnętrza mięsideł i przyczynia się do zwalczania bakterii.

Przeczytaj również: Mazurek wielkanocny - stały bywalec stołów wielkanocnych

Masarnia Staropolska Strzecha zajmuje się wędzeniem wędlin, kiełbas grubych i cienkich. To miejsce, w którym można nabyć aromatyczne, przepyszne wędzonki – idealne na stół wielkanocny.

Przeczytaj również: Skąd wzięły się bombki choinkowe?

Czy każda wędlina to wędzonka?

Odpowiedź jest prosta – nie każdą wędlinę można nazwać wędzonką. Określamy tak tylko uwędzone kawałki wieprzowiny, świeżo po uboju. Wędzonkę wytwarza się z mięsa młodych, zdrowych zwierząt. Podczas jednego z procesów produkcji – peklowania – do charakterystycznego mięsa dodaje się tylko naturalne przyprawy i konserwanty (sól kamienna, pieprz, majeranek, czosnek, liść laurowy, saletra, ziele jałowca i – co ciekawe – cukier).

Dlaczego wędzonka jest tak ważna na wielkanocnym stole?

Wędzonka to tradycyjne mięso, które musi się pojawić na wielkanocnym stole. Smakuje wyśmienicie z domowej roboty pieczywem, którego również nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Tradycja głosi, że kilka dni przed Niedzielą Wielkanocną (od Wielkiego Piątku) zaczynamy post. Jego zakończenie świętujemy wraz z tradycją zmartwychwstania, czczonej za pośrednictwem śniadania wielkanocnego, na którym musi pojawić się mięso.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.