Wędzonka, czyli produkt, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole
Święta wielkanocne słyną wśród Polaków z przywiązania do tradycji. Jednym ze sztandarowych pokarmów, jakie pojawiają się podczas świątecznego śniadania, jest wędzonka (znajdująca się wcześniej w święconce). Wędzonka to też inna nazwa niektórych szynek, których również nie brakuje podczas Wielkanocy. Powstają one dzięki wędzeniu, czyli jednej z najstarszych form utrwalania żywności. Dlaczego tak ważna jest obecność wędzonki na świątecznym, wielkanocnym stole?
Jak powstają wędzonki?
Wędzonki powstają na zasadzie procesu wędzenia, czyli poddawaniu mięsa (a nawet serów i owoców) działaniu temperatury i związków chemicznych, zawartych w dymie. Do wędzenia powinno się używać tylko węgla pochodzącego z drzew liściastych (najlepsze to grusza, śliwa, wiśnia, olcha, buk i czereśnia). Gwarantuje to wyjątkowy smak i aromat wędzonek, które później pojawiają się np. na wielkanocnym stole. Warto nadmienić, że wędzenie ma działanie konserwujące. Dzięki temu procesowi wędliny, kiełbasy i inne mięsa mogą dłużej postać na półkach sklepowych czy w naszych domach. Jak to możliwe? Podczas wędzenia dym przenika do wnętrza mięsideł i przyczynia się do zwalczania bakterii.
Przeczytaj również: Mazurek wielkanocny - stały bywalec stołów wielkanocnych
Masarnia Staropolska Strzecha zajmuje się wędzeniem wędlin, kiełbas grubych i cienkich. To miejsce, w którym można nabyć aromatyczne, przepyszne wędzonki – idealne na stół wielkanocny.
Przeczytaj również: Skąd wzięły się bombki choinkowe?
Czy każda wędlina to wędzonka?
Odpowiedź jest prosta – nie każdą wędlinę można nazwać wędzonką. Określamy tak tylko uwędzone kawałki wieprzowiny, świeżo po uboju. Wędzonkę wytwarza się z mięsa młodych, zdrowych zwierząt. Podczas jednego z procesów produkcji – peklowania – do charakterystycznego mięsa dodaje się tylko naturalne przyprawy i konserwanty (sól kamienna, pieprz, majeranek, czosnek, liść laurowy, saletra, ziele jałowca i – co ciekawe – cukier).
Dlaczego wędzonka jest tak ważna na wielkanocnym stole?
Wędzonka to tradycyjne mięso, które musi się pojawić na wielkanocnym stole. Smakuje wyśmienicie z domowej roboty pieczywem, którego również nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Tradycja głosi, że kilka dni przed Niedzielą Wielkanocną (od Wielkiego Piątku) zaczynamy post. Jego zakończenie świętujemy wraz z tradycją zmartwychwstania, czczonej za pośrednictwem śniadania wielkanocnego, na którym musi pojawić się mięso.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37