Rodzaje rozdrabniaczy do zboża
Każdy rolnik, który planuje samodzielnie wytwarzać paszę w gospodarstwie, musi do tego celu dobrać odpowiedni sprzęt – dostosowany do zwierząt, które hoduje i taki, który będzie służyć przez wiele lat. Jedną z decyzji, jakie należy podjąć, jest wybór odpowiedniego urządzenia przeznaczonego do rozdrabniania podstawowych surowców, z których składa się pasza, a więc ziaren zbóż, nasion roślin motylkowych czy nasion roślin oleistych.
Rozdrabnianie zboża – dlaczego jest tak ważne?
Proces rozdrabniania odbywa się przy pomocy urządzeń zwanych rozdrabniaczami (potocznie zwanymi śrutownikami, młynami) i jest pierwszym krokiem przy sporządzaniu mieszanki paszowej. Polega on na podziale ziaren zbóż na cząstki o mniejszej wielkości pod działaniem sił zewnętrznych. Stopień rozdrobnienia musi być indywidualnie dobrany do hodowanej grupy zwierząt: inny stopień rozdrobnienia jest dla trzody, inny dla bydła, jeszcze inny dla drobiu. Odpowiednie rozdrobnienie materiałów paszowych ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju zwierząt, gdyż wpływa na wartość pokarmową skarmianej mieszanki i jej zwiększoną przyswajalność (strawność) przez organizm. To element bezpośrednio wpływający na efekty produkcyjne osiągane przy hodowli.
Z punktu widzenia technologicznego ważne jest, aby rozdrobnienie ziarna i nasion było wielkością zbliżone do pozostałych składników mieszanki, ponieważ umożliwia to prawidłowe ich wymieszanie. Jeżeli będzie inaczej, składniki będą wymagały dłuższego czasu mieszania i będą mieć tendencję do rozwarstwiania się.
Techniki rozdrabniania stosowane w rozdrabniaczach zboża
Istnieją różne techniki rozdrabniania materiałów paszowych, które wchodzą w skład mieszanki. Są to metody rozbijania przez uderzenie, gniecenie, łupanie i kruszenie. Efekt rozdrobnienia ziarna uzależniony jest od rodzaju urządzenia oraz jego parametrów techniczno-eksploatacyjnych.
Firma Zuptor w swojej ofercie ma rozdrabniacze, które należą do grupy rozdrabniaczy udarowych. Są to najbardziej uniwersalne urządzenia rozdrabniające, powszechnie stosowane w gospodarstwach hodowlanych trzody, bydła oraz drobiu. Rozdrabniacze te działają na zasadzie rozbijania i ścierania przez zderzenie cząstek materiału paszowego z elementem rozdrabniacza. Elementami roboczymi są bijaki (noże) osadzone na wirniku bijakowym. Stopień rozdrobnienia materiału reguluje się, dobierając sita o odpowiedniej wielkości szczeliny lub otworów. Im większa szczelina / otwór sita, tym surowiec jest słabiej rozdrobniony. Na stopień rozdrobnienia ma również wpływ wielkość szczeliny pomiędzy bijakami a zamontowanym sitem.
Rozdrabniacze do zboża firmy ZUPTOR pozwalają na osiągnięcie dużej wydajności w pracy. W przypadku rozdrabniaczy bijakowych zasypowych (grawitacyjnych) wydajność wynosi nawet do 6 t/h, natomiast przy rozdrabniaczach ssąco-tłoczących do 3 t/h i opcjonalnie można je nabyć w wersji wzmocnionej, która zapewnia nawet 3-krotnie dłuższą żywotność. Zaletą rozdrabniaczy producenta jest też to, że mogą współpracować z mieszalnikami pasz pionowymi i poziomymi. Bardzo dobrze sprawdzają się zarówno w układach obsługiwanych ręcznie, jak i w liniach zautomatyzowanych.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Livet Specjalistyczna przychodnia weterynaryjna Marta Pitak, Karolina Czartoryska s.c.
40-547 Katowice, Rzepakowa 4h lok. U5
-
Na Skraju Przychodnia weterynaryjna Joanna Chmielewska-Rokicka
05-300 Mińsk Mazowiecki, Topolowa 4 lok. 11
-