Nie tylko styropian - noodle boxy dla Twojej gastronomii
Nietrudno zauważyć, że ciągle wzrasta popularność zamawiania jedzenia do biura czy domu. W dużej mierze przyczyniła się do tego pandemia COVID-19, podczas której usługa „na wynos” stała się jedyną możliwością, aby zjeść posiłek z ulubionej restauracji. Aby sprostać oczekiwaniom klientów, gastronomia musi stale zaopatrywać się w odpowiednie opakowania na żywność. Weźmy na tapet noodle boxy. Kiedy warto mieć pod ręką tego rodzaju pudełka? Jakie są ich zalety?
Noodle box tylko na makaron?
Jak sama nazwa wskazuje, noodle boxy to pudełka produkowane z myślą o makaronie. W praktyce jednak mają one o wiele szersze zastosowanie. Są odpowiednie do zapakowania frytek, ryżu, paluszków rybnych, kawałków kurczaka czy sałatek. Sprawdzają się zatem w restauracjach, barach, kawiarniach, food truckach oraz na sklepowych stoiskach degustacyjnych. Jeśli Twój klient zamawia posiłek do biura i dostaje go w noodle boxie między jednym a drugim biznesowym spotkaniem, nie musi z niepokojem spoglądać na swoją śnieżnobiałą koszulę i krawat odebrany z pralni tuż przed pracą. Opakowania zostały zaprojektowane i wyprodukowane w taki sposób, aby ich mocną stroną była odporność na przeciekanie. Można więc bez obaw spożywać posiłki bezpośrednio z nich. Słowem: wygodnie, estetycznie i sprawnie.
Przeczytaj również: Jakie normy powinny spełniać blistry produktów spożywczych?
Ekologiczne opakowania na jedzenie
Opakowania z papieru posiadające certyfikat Forest Stewardship Council, w skrócie FSC, są bezpieczne zarówno dla człowieka, jak i środowiska. Można je łatwo poddać recyklingowi. Co więcej, papierowe noodle boxy są kompostowalne. To bardzo ważna zaleta, mająca szczególną wartość dla konsumentów żyjących w duchu eko i zero waste. Pudełka umieszczone w przydomowym kompostowniku albo zakopane w ogródku rozłożą się, nie uwalniając do gleby żadnych szkodliwych substancji. Wrócą do środowiska pod pierwotną postacią. Słowem: są całkowicie ekologiczne – wyjaśnia specjalista z firmy ABC-PAK, oferującej opakowania papierowe z certyfikatem FSC.
Dodajmy: od lipca 2021 roku na terenie krajów Unii Europejskiej będzie obowiązywał zakaz obrotu dziesięcioma typami jednorazowych produktów, które można zastąpić bezpiecznymi odpowiednikami. Wśród nich są między innymi styropianowe pudełka na żywność i plastikowe talerzyki. Alternatywę stanowią właśnie papierowe noodle boxy. A może już teraz – w trosce o środowisko – wdrożysz ekologiczne opakowania do swojego biznesu? Zaangażuj się w świadomą walkę o dobro naszej planety, zyskaj zadowolonych klientów i zainspiruj do zmian innych przedsiębiorców.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Geoleh Pracownia projektów i realizacji inwestycji geologicznych, ekologicznych i górniczych
81-388 Gdynia, Świętojańska 78 lok. 14
-