Jak zrobić tosty francuskie?
Tosty francuskie cieszą się w Polsce rosnącą popularnością. Czym właściwie są i jak się je przygotowuje? Jak nazywają się w Hiszpanii, a jak we Francji? W jaki sposób się je przyrządza: z warzywami czy owocami? Na słodko czy na słono? Z jajkiem czy z serem? Jaki jest najważniejszy składnik? Odpowiedzi szukaj w naszym artykule. Sprawdź, jak przygotować tost po francusku.
Czym jest tost francuski?
Tosty francuskie oznaczają chleb w jajku. W Hiszpanii określane są jako „torrija”, a w Brazylii „rabanada”. We Francji istnieją pod nazwą „pain perdu”. Maczane w jajku mogą być podawane na słodko, jak i słono. Składają się z chleba, mleka i jajek. Wymagają obróbki termicznej. Mogą być podawane z sosem na przykład ketchupem.
Tost francuski z warzywami
Do składników na tost francuski z jajkiem składają się następujące artykuły spożywcze:
- chleb – tostowy, pszenny lub bułki paryskie
- jajka – 2 sztuki
- mleko – 80 mililitrów
- olej – do smażenia
- sól
Do dodatków zalicza się ser żółty, pomidor, szczypiorek, zielona cebulka i wędlina. Rozkłóć jajko z mlekiem. Rozgrzej na patelni olej. Namocz kromkę w mleku z jajkiem. Aby otrzymać tosty z nadzieniem, nałóż plasterek sera żółtego, pomidora czy szynki i pozostaw odstęp od brzegu. Przykryj następnie drugim plasterkiem i kromką. Dociśnij całość, a potem namocz z obu stron w mleku z jajkiem. Usmaż na rozgrzanym tłuszczu kromki. Powinny się zezłocić. Następnie odłóż na ręcznik papierowy. Posyp solą i podawaj na ciepło.
Tost francuski z owocami
Do przygotowania tostów na słodko będą potrzebne:
- jajka – 2 sztuki
- bułka paryska
- cukier – 2 łyżki
- masło
- owoce: truskawki, banan, granat
- sok z cytryny
- syrop klonowy
- cukier puder
Sposób przygotowania: Pokrój na plastry bułkę. Następnie roztrzep jajka. Dodaj mleko i cukier. Rozgrzej patelnię, a bułkę paryską wymocz w jajku z mlekiem. Włóż 3 łyżki masła na patelnię. Dodaj 4-5 plastrów bułki. Smaż przez około 2 minuty. Potem przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie. Ważne, aby bułeczka była ładnie zarumieniona. Następnie odłóż wszystko na talerz przykryty ręcznikami papierowymi. Umyj patelnię lub wytrzyj ręcznikiem papierowym. Powtórz smażenie. Podawaj ze skropionymi sokiem z cytryny owocami. Polej syropem klonowym bądź posyp cukrem pudrem.
Tost francuski na słono
Do przygotowania tostów francuskich z serem będą potrzebne:
- chleb tostowy – 8 kromek
- plastry szynki – 4
- ser pleśniowy camembert – 1 opakowanie
- pomidor
- odrobina szczypiorku – lub pora
- jajka – 2 sztuki
- mleko – 3 łyżki
- sól lub pieprz
Roztrzep jajka z mlekiem i przyprawami. Powinna wyjść jednolita masa. Następnie nałóż na 4 kromki chleba po plastrze szynki, sera, a także pomidora i szczypiorku. Potem przykryj drugą kromką. Potem obtocz w jajkach. Smaż na maśle z obu stron. Ważne, aby robić to na średnim ogniu, aż otrzyma się złotą barwę.
W jaki sposób podawać francuskie tosty?
Tosty po francusku można podawać na słodko i na słono. Najlepiej po usmażeniu dodać do nich cukier puder i cynamon. Bardziej zaawansowaną wersję można stworzyć z twarożku, cukru, miodu, roztopionej czekolady lub bitej śmietany. W okresie letnim sprawdzą się świeże owoce. Dobrym pomysłem będą owoce leśne, a więc jagody poziomki i maliny. Sprawdzą się także suszone owoce, jabłka i banany. Z kolei wersję słoną ozdobią świeże warzywa takie jak rzodkiewka, papryka lub pomidory. Można także poeksperymentować z różnymi rodzajami serów. Propozycji jest wiele. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Mogą być podane na śniadanie lub jako przekąska dla znajomych.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10