Jak zorganizować poczęstunek na imprezę okolicznościową?
Organizacja imprezy okolicznościowej wymaga zadbania o wiele szczegółów. Jednym z najważniejszych elementów, który zdecyduje o powodzeniu spotkania, jest odpowiednie menu. Kuchnia nie zawsze musi być wyszukana, jednak nawet proste dania powinny prezentować się apetycznie i zachęcająco. Sprawdź w artykule, jak zorganizować udany i smaczny poczęstunek na imprezę okolicznościową!
Najlepsze miejsce na imprezę okolicznościową
Okazji do organizacji imprez okolicznościowych jest naprawdę wiele. Najczęściej przyjęcia urządzane są z okazji komunii, chrztu, wesela, rocznicy czy urodzin. W przypadku niewielkiej liczby gości, spotkanie może odbyć się w kameralnej, domowej atmosferze.
Przeczytaj również: Organizacja imprezy okolicznościowej. O czym warto pamiętać?
Takie rozwiązanie ma wiele zalet, z których najważniejsze to nieograniczony czas biesiadowania czy mniej formalny charakter imprezy. Co więcej samodzielne przygotowanie takiego spotkania nie musi być ani kosztowne, ani czasochłonne. Obecnie wiele lokali, jak np. Restauracja Biznesowa w Dąbrowie Górniczej, oferuje doskonałej jakości dania na wynos.
Przeczytaj również: Hotelowa restauracja jako miejsce organizacji imprezy okolicznościowej
Jednak najczęściej przyjęcia okolicznościowe organizowane są w szerszym gronie. Zaproszonych jest zwykle kilkanaście lub kilkadziesiąt osób. Wówczas przygotowanie takiej imprezy wymaga odpowiednio dużego lokalu. Wiąże się także ono z masą obowiązków, dlatego też najwygodniej zorganizować je po prostu poza domem. Przyjęcie w restauracji to bardzo wygodne rozwiązanie. Piękny wystrój, komfort i obsługa kelnerska to jego największe zalety.
Przeczytaj również: Dlaczego warto zamówić catering na imprezę okolicznościową?
Menu i słodki bufet na imprezę okolicznościową: najważniejsze zasady
Niezależnie od wybranego miejsca, podstawą udanej imprezy okolicznościowej jest przede wszystkim smaczny poczęstunek. Dania powinny być nie tylko estetycznie serwowane, ale także smaczne i dopasowane jak najlepiej do preferencji żywieniowych gości. Dlatego warto zorientować się, czy w gronie zaproszonych, znajdują się np. osoby, które cierpią na nietolerancje pokarmowe lub nie jedzą mięsa.
Menu powinno być dopasowane do charakteru imprezy. Najlepiej sprawdzają się posiłki skomponowane w uniwersalny sposób oraz tradycyjne dania. Choć wykwintne i egzotyczne potrawy są kuszące, to jednak nie wszyscy goście uznają takie posiłki. Kwestię jadłospisu dobrze jest skonsultować np. z managerem sali czy szefem kuchni i zdać się na ich doświadczenie.
Wybierając menu na imprezę okolicznościową, warto zadbać także o słodkie desery, które są najlepszym dopełnieniem każdej uroczystości. Słodki poczęstunek może składać się zarówno z tradycyjnych ciast, takich jak sernik czy szarlotka, jak i z zupełnie nowych, fantazyjnych wypieków, babeczek czy innych smakołyków.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53