Jak skutecznie uporać się z molami spożywczymi?
W domach oraz obiektach użyteczności publicznej gnieżdżą się rozmaite szkodniki. Do takich zaliczają się też mole spożywcze, które żerują na produktach żywnościowych przechowywanych w kuchni oraz spiżarni. Tępienie tego rodzaju insektów przebiega przy użyciu różnorodnych metod dezynsekcyjnych odznaczających się większą bądź mniejszą skutecznością. Dowiedz się, po jakie sposoby zwalczania owadów warto sięgnąć przy eliminowaniu moli spożywczych.
Czym są mole spożywcze?
Mole spożywcze, zwane też mklikami mącznymi albo omacnicą spichrzanką, to niewielkie owady z rodziny motylowatych, które można zauważyć na różnego rodzaju artykułach żywnościowych. Najczęściej wyglądają one jak małe, smukłe ćmy o barwie szarej, brunatnej albo żółtawej. Z reguły insekty te żerują na suchych i sypkich pokarmach, takich jak np. cukier, mąka albo kawa i herbata. Larwy tych insektów pozostawiają po sobie charakterystyczne cienkie nitki, do złudzenia przypominające drobinki kurzu lub pajęczynę. Konieczność przeprowadzenia takiego zabiegu, jak dezynsekcja we Wrocławiu, pojawia się zaraz po zauważeniu obecności moli spożywczych w kuchni, bądź innym pomieszczeniu. Trzeba mieć bowiem świadomość, że owady te wykazują tendencję do szybkiego mnożenia się i zajmowania kolejnych produktów spożywczych. Larwy tych szkodników w poszukiwaniu pokarmu nierzadko przegryzają papierowe lub foliowe opakowania artykułów żywnościowych. W celu zapobiegania tej sytuacji najlepiej jest przechowywać tego typu wyroby w szklanych, szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Przeczytaj również: Jak przygotować lokal do dezynsekcji?
Jak pozbyć się moli spożywczych?
Do zwalczania moli spożywczych najczęściej stosuje się metodę oprysku odpowiednio dobranymi środkami chemicznymi. Specyfiki te podaje się punktowo, w miejscach, gdzie najczęściej bytują omawiane insekty. Alternatywnym sposobem na pozbycie się owadów jest zamgławianie ULV. W tym przypadku proces eliminacji owadów realizowany przez specjalistów z takich przedsiębiorstw, jak firma zajmująca się tępieniem szkodników MJM Usługi, odbywa się za pomocą mikrocząsteczek unoszących się w całym pomieszczeniu i wnikających we wszelkie wolne przestrzenie. Drobne kropelki z zamgławiania osadzają się na różnych nawierzchniach w kuchni, skutecznie zapobiegając ponownej inwazji insektów przez co najmniej kilka tygodni.
Przeczytaj również: Zasadnicze różnice między dezynfekcją a dezynsekcją
Przeczytaj również: Czym różni się dezynfekcja od dezynsekcji?
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Alex Kantor wymiany walut Aleksander Charkiewicz
00-104 Warszawa, pl. Grzybowski 10 lok. 14
-
Robert Gałązka Tłumacz Przysięgły Języka Angielskiego
31-845 Kraków, os. Przy Arce 5 lok. 56
-
Geoprojekt Szczecin Sp. z o.o.
70-893 Szczecin, Tartaczna 9
-