Elementy wyposażenia zakładów tartacznych
Dzisiejsze tartaki to wysoce techniczne, skomputeryzowane miejsca pracy. Zmieniły się i w przeciwieństwie do dawnych czasów, nie są już bardzo niebezpiecznymi zakładami, które wymagają ciężkiej pracy fizycznej. Wyposażenie zmechanizowanego punktu obróbki drewna obejmuje m.in. narzędzia i maszyny do transportu, cięcia i przerabiania kłód na tarcicę lub inne przetworzone elementy. Jakie jeszcze urządzenia znajdują się w tartaku?
Jak działa tartak?
Tartaki to obiekty przetwarzające kłody drewna na tarcicę. Podczas gdy nowoczesne zakłady tartaczne są w większości zautomatyzowane, podstawowy proces obróbki niewiele się zmienił w ciągu ostatnich kilkuset lat. Operacje dokonywane w tartaku są zwykle pogrupowane w etapy wymienione poniżej, chociaż mogą nie występować w tej samej kolejności.
- Drzewa są wycinane, a pnie cięte na odpowiednie kawałki w miejscu zbioru.
- Kłody są transportowane do zakładu tartacznego.
- Tartak zleca pomiar, kontrolę wad i identyfikację gatunków przywiezionych drzew.
- System przenośników, dźwigów i innych urządzeń do transportu materiałów przenosi kawałki drzew do tartaku.
- Pierwszym etapem obróbki na miejscu jest okorowanie całych kłód, które można następnie ułożyć lub posortować według parametrów, takich jak gatunek, rozmiar lub przeznaczenie końcowe.
- Gotowe kłody są mocowane na przenośniku i podawane na pilarkę czołową, która tnie je m.in. na kantówki.
- Następuje etap przycinania do standardowych długości tarcicy.
- Suszenie w piecu lub na powietrzu usuwa naturalnie występującą wilgoć z desek.
- Strugarka wygładza powierzchnię tarcicy do jednakowej szerokości i grubości.
- Drewno jest następnie znakowane i wystawiane do sprzedaży.
Maszyny i urządzenia tartaczne
Zakłady tartaczne wymagają wyposażenia w wytrzymałe i niezawodne urządzenia do transportu kłód i tarcicy, np. wciągarki. W procesie przygotowania materiału konieczne są korowarki, które usuwają korę z kłody przed przetworzeniem.
– W każdym tartaku niezbędne są pilarki wielotarczowe. To one pozwalają na wydajne i precyzyjne cięcie różnych gatunków drzew na mniejsze elementy, np. deski, belki, listwy, profile – wyjaśnia pracownik z tartaku Bodek.
Równie ważnym wyposażeniem zakładu tartacznego są różnego rodzaju strugarki. Przykładowo te czterostronne służą do obróbki elementów z czterech stron. Można wybrać obróbkę na płasko lub w sposób profilowany. Dzięki temu uzyskuje się odpowiednie kształty i rozmiary elementów drewnianych. W dobrym tartaku miejsce znajdzie także optymalizerka, czyli maszyna, która redukuje ilość odpadów do minimum, bo tnie drewno poprzecznie w bardzo dokładny sposób. Natomiast z ewentualnymi odpadami dobrze radzą sobie rębaki do drewna. Ponadto w każdym zakładzie efektywność wykonywanych prac zwiększą m.in. odciągi trocin i profesjonalne suszarnie do drewna.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Świat Łazienek XXI w. Anna Anioł
00-716 Warszawa, Bartycka 24/26
-
-
-
Janusz Mitas Zakład usług kominiarskich
00-422 Warszawa, Wilanowska 8a lok. 61