Charakterystyka laminatów foliowych
Barierowe opakowania z tworzyw sztucznych są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Dzięki nim możliwe jest higieniczne opakowanie wielu różnych produktów i skuteczne zabezpieczenie ich przed działaniem czynników zewnętrznych. Laminaty foliowe to rodzaj grubej folii; stosowana jest ona m.in. w systemach pakowania tray sealer oraz flow pack i cechuje się wyjątkową odpornością na uszkodzenia.
Laminaty foliowe – podstawowe informacje
Z laminatami foliowymi mamy styczność każdego dnia podczas robienia zakupów np. w supermarketach. To właśnie one służą do pakowania różnych produktów spożywczych np. dostępnych w pokrytych folią opakowaniach mięs, wędlin oraz serów. Powszechne zastosowanie laminatów w pakowaniu żywności uzasadnione jest ich wysoką funkcjonalnością oraz odpornością na działanie czynników zewnętrznych – w przeciwieństwie do zwyklej folii lub papieru laminat foliowy nie jest podatny na uszkodzenia np. w wyniku transportowania produktów spożywczych oraz ich przechowywania także w niskiej temperaturze.
Przeczytaj również: Co wyróżnia worki do pakowania próżniowego?
- Wyróżniamy różne rodzaje laminatów foliowych. Bardzo często stosowane podczas pakowania żywności są laminaty transparentne, jednak w celu uatrakcyjnienia wyglądu opakowania produktu można zdecydować się także na laminaty drukowane w technologii fleksograficznej, laminaty matowe oraz z efektem „paper touch” – wyjaśnia ekspert z firmy Supravis Group S.A. z Bydgoszczy.
Laminaty foliowe – charakterystyka
Dzięki laminatom foliowym powstają opakowania barierowe na miarę XXI wieku. Wśród ważnych cech charakterystycznych laminatów warto wyróżnić, m.in.;
- wysoką wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne,
- wysoką wytrzymałość na działanie wysokich i niskich temperatur,
- odporność na działanie wielu czynników niszczących, czyli np. wilgoci,
- wysoką jakość użytych do produkcji laminatów tworzyw sztucznych, dzięki której laminat zyskuje twardość,
- odporność na ścieranie nadruków nawet podczas przechowywania produktów w chłodniach oraz zamrażarkach,
- odporność na zabrudzenia – laminat nie wchłania wilgoci oraz jest plamoodporny,
- odporność na działanie środków stosowanych do mycia i dezynfekcji np. lad chłodniczych i mroźniczych.
Opakowania barierowe z tworzyw sztucznych chronią żywność przed wieloma czynnikami, które mogą wpłynąć na jej jakość oraz trwałość. To bardzo ważne, bo zachowanie świeżości produktów spożywczych jest priorytetem oraz pozwala uniknąć wielu niebezpieczeństw związanych z nawet niewielkim uszkodzeniami opakowania i namnażaniem się w produkcie szkodliwych bakterii. Laminaty foliowe pozwalają więc ograniczyć straty producentów żywności oraz wpływają na zadowolenie i bezpieczeństwo konsumentów.
Przeczytaj również: Czym się kierować wybierając producenta opakowań plastikowych?
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Wschód Stępniak Sp.k.
21-300 Radzyń Podlaski, Polna 36A
-
Fmcode Marek Floriańczyk
04-602 Warszawa, I Poprzeczna 8 lok. 8
-
Giermak Firma Agnieszka Gal
86-300 Grudziądz, Droga Łąkowa 8