Jak zostać baristą?
Kawa to z pewnością jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, którego przyrządzanie urosło niemal do rangi sztuki. Istnieją różne techniki przygotowywania popularnej "małej czarnej", dostępnych jest także wiele przepisów na napoje i desery przyrządzane na bazie naparu z owoców kawowca. Tajniki przyrządzania idealnego espresso i nie tylko zgłębiają bariści. Czym dokładnie się oni zajmują i jak można zostać takim specjalistą?
Na czym polega zawód baristy?
Zanim przejdziemy do omówienia drogi, jaką trzeba pokonać, by móc spełniać się w zawodzie baristy, w pierwszej kolejności przyjrzymy się perspektywom i wyzwaniom związanym z pracą na tym stanowisku. Kim właściwie jest barista i czym się zajmuje?
Przeczytaj również: Jaka kawa jest najlepsza do ekspresów?
Do jego obowiązków należy przede wszystkim przygotowywanie kawy i różnych napojów na bazie "małej czarnej". - Mówi przedstawiciel firmy Caffe Team prowadzącej szkołę dla baristów (http://www.wszb.pl), której patronem jest Agnieszka Rojewska - mistrzyni Świata Barista. - Podstawę stanowi tu oczywiście espresso, czyli kultowa kawa wywodząca się z Włoch. Umiejętności baristy określane jako "la mano" - czyli "ręka - stanowią zresztą jedną z pięciu podstawowych zasad przyrządzania espresso zgodnie z włoską sztuką.
Barista musi jednak znać znacznie szerszy zakres pojęć i receptur, wśród których na szczególną uwagę zasługuje niezwykle popularne latte macchiato, czyli kawa z mleczną pianką. Jeśli mowa o spienianiu mleka, to proces ten w zawodzie baristy jest uznawany za sztukę, stąd też pojęcie "latte art" odnoszące się do tworzenia fantazyjnych wzorów w filiżance właśnie przy użyciu mlecznej pianki. Jak więc się okazuje, dobry barista musi posiadać zarówno wiedzę techniczną dotyczącą obsługi urządzeń, w tym ekspresu do kawy i młynka, ale powinien być też osobą kreatywną, a do tego komunikatywną. Trzeba bowiem pamiętać, że oprócz czynności związanych stricte z przygotowywaniem kawy, barista odpowiada za kontakt z klientem, w związku z czym powinien wyróżniać się nienaganną kulturą, prezencją i uprzejmym usposobieniem. Do tego dochodzą obowiązki związane z utrzymaniem stanowiska pracy w porządku. Gdzie można znaleźć zatrudnienie, posiadając powyższe cechy i umiejętności? Bariści pracują w kawiarniach, restauracjach i hotelach, ale świadczą też usługi podczas eventów, np. imprez okolicznościowych.
Przeczytaj również: Kawa niskodrażniąca, czyli jaka?
Szkoły dla baristów
Pomimo że zawód baristy jest stosunkowo nowy na rodzimym rynku pracy, to pojawia się coraz więcej możliwości edukacji w tym kierunku. Wynika to z faktu, że Polacy coraz bardziej doceniają wysokiej jakości produkty, w tym również kawę, a branża HoReCa przeżywa w ostatnim czasie intensywny rozwój. Wszystko to składa się na rosnące zainteresowanie tajnikami przyrządzania wyśmienitej kawy, w czym specjalizują się bariści. Jak zostać takim fachowcem? Przede wszystkim warto ukończyć specjalistyczny kurs. Szukając odpowiedniej szkoły, należy zwrócić uwagę na jej kadrę, trenerów i patronów – ważne jest, by byli to doświadczeni specjaliści odnoszący sukcesy zarówno na polskiej, jak i międzynarodowej scenie baristycznej. Dobry barista musi być pasjonatem, dlatego tajniki przyrządzania najlepszej kawy powinno się zgłębiać nie tylko w szkole i w pracy, ale też na co dzień. Warto też nawiązywać cenne kontakty i zawierać znajomości ze specjalistami z branży baristycznej. Ciekawy odnotowania jest również fakt, iż w Polsce i na świecie organizowane są mistrzostwa baristów. Uczestnictwo w tych zawodach to wyzwanie i szansa na zdobycie rozgłosu i prestiżu. Jak więc się okazuje, zawód baristy wymaga wiedzy, czasu i zaangażowania, ale przede wszystkim zamiłowania do przyrządzania kawy.
Przeczytaj również: Jaka kawa nadaje się do ekspresów przelewowych?
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
-
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10