Jak przebiega proces smarowania form wypiekowych?
Zanim do piekarni, cukierni czy twojego ulubionego sklepu trafią przepyszne, słodkie wypieki, muszą przejść kilka etapów produkcyjnych. Jednym z pierwszych jest smarowanie form wypiekowych tłuszczem. Dlaczego jest to tak istotne podczas produkcji? W jaki sposób przebiega cały proces i jakie urządzenia się do tego stosuje? Tego wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu.
Dlaczego trzeba smarować formy wypiekowe?
Kęsy każdego ciasta po etapie rozrostu w komorze, tuż przed wstawieniem do pieca piekarniczego, wymagają odpowiedniego przygotowania. Ciasto chlebowe smaruje się wodą, żeby zapobiec wysuszeniu i pękaniu krawędzi ciasta. Ciasto bułkowe nawilża się mlekiem lub roztworem cukru. Podobnie w przypadku różnego rodzaju słodkich ciast. Do smarowania wykorzystuje się również tłuszcze, np. olej roślinny, czasami zmieszany z wodą. Ciasto podczas pieczenia przybiera objętości, dlatego może przywierać do niezabezpieczonych krawędzi blach lub form piekarniczych. Wypiek nawet najdokładniej posmarowanego ciasta może się nie udać, jeśli piekarz lub cukiernik nie zadbają o odpowiednie przygotowanie blach piekarniczych.
Czy wiesz, że częste przypalanie ciasta jest jedną z najczęstszych przyczyn strat ponoszonych przez zakłady piekarnicze i cukiernicze? Aby ułatwić pracę w zakładach cukierniczych i piekarniczych, warto jest zainwestować w linię do smarowania form wypiekowych. Umożliwia ona szybkie i precyzyjne pokrycie olejem lub inną specjalną emulsją form i blach piekarniczych. Dzięki tej maszynie w łatwy sposób można zlikwidować wszelkie trudności związane z przywieraniem ciasta do naczynia w trakcie wypieku. Maszyna do smarowania form piekarniczych i cukierniczych to rewelacyjne i niezawodne urządzenie, którym warto jest doposażyć każdą linię do produkcji ciastek, ciast, biszkoptów, rogali i innych wypieków. Na rynku można znaleźć specjalistyczne urządzenia, współpracujące na przykład z maszynami dozującymi ciasto, dzięki czemu cały proces produkcyjny jest jeszcze bardziej usprawniony.
Szybkie smarowanie form wypiekowych
Smarowanie form wypiekowych niegdyś odbywało się ręcznie i w wielu miejscach dalej tak jest. W przypadku mniejszych zakładów czy jednoosobowych działalności, których nakłady produkcyjne nie są bardzo wysokie, rozwiązanie to na pewno w dalszym ciągu się sprawdza. Co jednak w przypadku dużych zakładów piekarniczych i cukierniczych? W takich miejscach liczy się nie tylko dokładność, ale również szybkość. O tym, dlaczego warto skorzystać z profesjonalnych linii do smarowania form wypiekowych, rozmawialiśmy z firmą Eurotechnika – producentem maszyn gastronomicznych:
Blachy i formy piekarnicze smaruje się olejami roślinnymi i ich wodnymi emulsjami, aby uniknąć przywierania ciasta. Żeby zoptymalizować procesy produkcyjne, często wykorzystuje się profesjonalne urządzenia do smarowania form wypiekowych. Pozwala to nie tylko zaoszczędzić środek smarujący, ale również przyśpieszyć pracę. Takie urządzenia mogą być składową rozbudowanych linii produkujących takie wypieki jak babki drożdżowe, ciastka przekładane, rogaliki, ciasta, biszkopty, chleby czy bułki. Nasze urządzenia mają solidną konstrukcję ze stali nierdzewnej, dzięki czemu są stabilne i higieniczne. Łatwo można je wyczyścić i nie ma żądnych przeciwwskazań do ich stosowania w kontakcie z żywnością.
Nieposmarowana tłuszczem blacha może sprawić, że ciasto się do niej przylepi. Czasami dodatkowo formy i blachy obsypuje się mąką. Urządzenia do smarowania form piekarniczych współpracują z blachami stalowymi, aluminiowymi i teflonowymi.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-